Ikke kun sommeren men også OL står for døren. Fra den 5. til 21. august samles verdens topatleter i Rio de Janeiro for at konkurrere om nye medaljer, slå eksisterende verdensrekorder og forhåbentligt give os adskillige mindeværdige øjeblikke.
Vi giver dig her et kort overblik over hvad, du kan forvente dig ved det kommende OL – både inden og uden for banen.
Sydamerikas første OL
Det er første gang nogensinde, at OL afholdes i Sydamerika. Brasilien vandt konkurrencen om at blive vært tilbage i 2009, da de slog Chicago, Madrid og Tokyo. Udover det faktum, at Sydamerika aldrig tidligere har afholdt et OL, var et af de primære, pro-Rio argumenter, at et OL ville kunne hjælpe med at revitalisere både byen og landet.
Siden 2009 har forberedelserne været i fuld sving.
14 nye sportsarenaer har været under konstruktion, og den indre bys metroforbindelse har skullet udvides til det vestlige kvarter, Barra de Tijuca. Derudover har Rio kæmpet med urent vand, som har vist sig at indeholde usædvanlig høje mængder vira, bakterier og døde fisk.
Der har løbende været blevet udtrykt bekymring om, hvorvidt Brasilien ville blive klar i tide, idet både metroarbejdet og forberedelsesceremonier er blevet udskudt. Men ifølge OL-arrangørerne står alle sportsarenaer 95% klar, og metroen vil ligeledes være blevet færdiggjort i tide.
Et stjerne-OL
En af nyhederne ved dette OL er, at golf efter en 112-års fravær er tilbage. Den olympiske komité valgte at inkludere sporten, som sidst var set ved OL tilbage i 1900 og 1904. Herudover er rugby for første gang en del af programmet.
Blandt de største stjerner, som du kan forvente dig at se, er den brasilianske fodboldspiller Neymar, sprinteren Usain Bolt, svømmeren Michael Phelps, tennisspillerne Andy Murray, Rogert Federer og Serena Williams, og golfspilleren Rory McIlroy.
På den store skala står slaget om medaljerne naturligvis mellem USA, som har vundet allerflest medaljer gennem tiderne, Rusland og Kina. Men for os herhjemme er det måske mere interessant at spørge: Hvordan vil Danmark klare sig? I den forbindelse kan du blandt andet følge med og få gode betting tips på sider som Bet365.
Ved sidste OL i 2012 opnåede Danmark en af sine bedste placeringer i lang tid: En 29. plads – ved hjælp af 2 guldmedaljer, 4 sølvmedaljer og 3 bronzemedaljer. Denne placering var bedre end både 2008 (30. plads), 2004 (34. plads) og 2000 (3. plads). Faktisk skal vi helt tilbage til 1996 for at finde et bedre dansk resultat (19. plads).
Hvis du har brug for at komme i OL-stemning på den danske måde, kan du altid tage et kig forbi den officielle, danske OL hjemmeside. Her kan du se præcis hvilke danskere, der er blevet udtaget til OL, hvornår de skal konkurrere inden for deres disciplin, samt tjekke danske resultater og statistikker gennem tiderne.
Store, små og uventede øjeblikke
Ethvert OL leverer sin portion af små og store øjeblikke og resultater. Atleter, som vi har set frem til levere deres ypperste, kan nogle gange skuffe. Atleter, som vi aldrig har hørt om før, kan levere uforglemmelige øjeblikke. Sagt på en anden måde: Alt kan ske.
Tror du for eksempel, Michael Phelps eller Usain Bolt vil være i stand til at slå nye verdensrekorder?
Tror du, det danske badmintonhold, der lige vandt VM i Kina, kan gentage succesen ved OL?
Har du måske en idé om hvor mange medaljer, Danmark vil ende med at vinde?
Følg med fra fredag, den 5. august. Åbningsceremonien starter kl 8 i Brasilien, hvilket er kl. 1 om natten her i Danmark. Hvis det er en tand for sent for dig, kan du frisk og veludhvilet følge med i de kommende ugers sportsstrabadser.
Be the first to comment on "En sommer i OL’ets tegn"