Hvor farlige er mobilens stråler?

I 2014 kom en flok danske folkeskoleelever på forsiden af næsten alle aviser ved at påvise, at karse havde svært ved at gro, hvis det fik elektromagnetisk stråling.

Den slags stråling, du dagligt udsættes for, når du bruger din mobiltelefon, sidder i et hus med en router eller i det hele taget bevæger dig frit i Danmark.

Seks bakker karse med lige meget vand blev placeret i hver sit rum. I det ene rum placerede folkeskoleeleverne et par routere ved siden af karsen. Efter 12 dage var de bestrålede karsebakker helt døde. Guf for en konspirationsteoretiker.

Men er mobilens stråler faktisk farlige?

Ikke nødvendigvis strålingen

mobiltårn med stråling

Inden vi påfører os tinhatten skal vi sikre, at andre faktorer ikke kan have medført karsens død. Eleverne godtgjorde, at varmen i rummet blev styret centralt og at ingen personer var inde i rummene. Men en usikkerhedsfaktor kan være, at routerne har blæst varm luft ind på karsen. Et par centimeters variation kan nemt slå den meget følsomme karse ihjel fortæller Poul Erik Jensen, der er biologiprofessor for Institut for Plantebiologi og Bioteknologi på Københavns Universitet.

Andre faktorer kan også have været med til at føre forsøget af sporet. Måske er karsen fra to forskellige butikker og karsen har været udsat for for meget frost i køledisken; eller måske har eleverne under opsætning af forsøget behandlet den ene karsebakke med mindre forsigtighed end den anden. Karse er generelt en meget følsom plante og der skal derfor meget lidt til for at karsen dør, som det ske i folkeskoleelevernes forsøg.

FN: Kan være kræftfremkaldende

Der har gennem tidens løb været meget forskning i sammenhængen mellem brugen af mobiltelefoner, routere og lignende samt sygdom hos mennesker. Især er der forsket i sammenhængen mellem kræft og brugen af fx mobiltelefoner. Men forsøgenes resultater varierer meget og der er derfor intet endeligt anerkendt resultat endnu.

FNs verdenssundhedsorganisation WHO fortæller i en pressemeddelelses i 2011, at mobil stråling ”måske er kræftfremkaldende” for mennesker. Et svensk studie i 2011 påviste, at ondartet hjernekræft var meget mere hyppigt ved hyppige mobilbrugere, mens et dansk studie fra 2006 med mere end 420.000 mobilkunder inden sammenhæng viste.

Men hvad med børn?

Udover ondartet hjernekræft har især rygterne om, at en mobiltelefon i lommen besværliggør menneskets forplantning været svære at slå ihjel. Igen mangler der endeligt data indenfor emnet. Teorien er, at især for mænd er det problematisk at have en mobiltelefon i lommen, da det kan sænke sædkvaliteten ganske drastisk. Så kræver det mere at gøre ens partner gravid og derved endeligt få børn, hvilket igen kan være med til at begrænse hyggelysten i soveværelset, gode remedier til brug til trods.

Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler generelt, at brugen af telefoner begrænses i så vidt muligt omfang ved at bruge håndfri headset – høretelefoner med stik i telefonen eller et bluetooth-headset. Det giver os i øvrigt også mulighed for fx at køre i bil samtidigt med, at vi taler i telefon, foruden at det kan være med til at hjælpe forplantningsproblemer senere i livet. Du bør gøre det til en vane at bruge headset fremfor at holde telefonen oppe.

En af udfordringerne ved at forske i brugen af mobiltelefoner er, at der stadig er tale om en forholdsvis ny opfindelse. For 15 år siden var det blot et fåtal af danskerne, der faktisk havde en mobiltelefon. For at finde ud af, om mobiltelefonen leder til kræft eller hvad der er værre har vi behov for at se på effekterne af mobilbrug over måske 20 eller 30 år. Sådanne data er vi ved at skabe, men vi mangler stadig årtier før vi kan være konklusive om noget.

Inden da anbefaler vi et headset, når du taler i telefonen.

Blot for at være på den sikre side!

Be the first to comment on "Hvor farlige er mobilens stråler?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Hvor farlige er mobilens stråler?

af Kongepyton Læs også: 3 min
0